Återvinningsgalan 2019 slog alla rekord

1 februari 2019

Med drygt 230 deltagare och prisutdelning i sammanlagt nio kategorier slogs alla tidigare rekord när återvinningsåret 2018 igår kväll sammanfattades på Berns Salonger.

Återvinningsgalan invigdes av Sveriges nytillträdda miljö- och klimatminister, tillika vice statsminister Isabella Lövin. 

- Omställningen till cirkulär ekonomi är helt avgörande för att vi ska klara klimatutmaningen och parisavtalet, sa Isabella Lövin i sitt inledningstal på Återvinningsgalan.

Två av Återvinningsindustriernas medlemmar vann pris under galan:
 

190131Återvinningsgalanrenewcell

Årets Cirkulära Initiativ: Re:newcell
Re:newcell har utvecklat en unik process för kemisk återvinning av cellulosabaserad textil. I Kristinehamn har man öppnat världens första anläggning för sådan återvinning i industriell skala. Intresset är stort från modeindustri världen över och inom kort kommer plagg gjorda av det återvunna materialet att finnas på marknaden.
 

190131Återvinningsgalanragnsellsensam

Årets Kretsloppsfrämjare: Ragn-Sells
Ragn-Sells har utvecklat och lanserat teknik för återvinning av fosfor ur avloppsströmmar. Metoden har rönt stor uppmärksamhet, också internationellt med planerade samarbeten ibland annat Tyskland. Ragn-Sells har också visat på hur kommuner kan kräva återvunnet material vid upphandlingar. Detta görs i liten utsträckning idag, något bolaget vill ändra på genom att lyfta fram och uppmärksamma goda exempel.