Återvinningsindustrierna till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

17 maj 2019

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper. Det menar vi på Återvinningsindustrierna med anledning av den livscykelanalys som Holmen presenterade i veckan. Livscykelanalysen visar enligt Holmen att papper tillverkat av färska träfibrer under särskilda förhållanden har en lägre miljöpåverkan än returpapper tillverkat i Tyskland.

Återvinningsindustrierna skrev med anledning av Holmens kommunikation på vårt twitterkonto igår: “Låt oss inte sprida fake news”.

– Vi blev förvånade av Holmens kommunikation. Det är viktigt att påpeka att det helt och hållet är energimixen i Tyskland som ger resultaten i studien. Återvunnet papper är fortfarande bättre för miljö och klimat här i Sverige, säger Återvinningsindustriernas kommunikationschef Ellen Einebrant till Aktuell Hållbarhet.

Återvinningsindustrierna är främst kritiska till att Holmen Paper gick ut med rubriken “Did you know that fresh fiber actually has a lower impact than recycled paper according to a recent study”. På Holmens hemsida lyder rubriken till studien kort och gott “New study confirms non-recycled paper is better for the climate”.

 

– I det här fallet skapar Holmen mest förvirring. Återvunnet material är i princip alltid bättre för miljön och klimatet och det är en förutsättning för cirkulär ekonomi att vi ökar användningen av återvunnet material. Då behöver det vara glasklart vad som är mest klimatsmart, säger Ellen Einebrant.